Notícies
Joan Marcet, director de l’ICPS va oferir una panoràmica detallada dels resultats dels comicis generals celebrats el passat 20 de novembre, analitzant els resultats arreu de l’Estat i dedicant una especial atenció al repartiment de vots a Catalunya. Com la resta de ponents, Marcet va destacar la pèrdua de vots per part del Partit Socialista Obrer Espanyol, qui en aquests comicis ha perdut la confiança de més de 4 milions dels seus votants. ‘El vot socialista ha caigut com una pedra de guix i s’ha escampat cap a tot arreu’, va afirmar el director de l’ICPS.
Per la seva part, Jordi Sauret, doctor en Sociologia i director gerent de l’empresa Feedback, va mostrar les dades anticipades per les enquestes en intenció de vot i projecció, tot comparant-les amb els resultats finalment obtinguts pels diferents partits polítics. Segons Sauret, ‘Les eleccions de 2011 són la continuació natural del que va passar l’any 2000. El període 2004-2011 ha estat un parèntesi, un miratge, obert per una bomba a Atocha’. Sauret va destacar també que el malestar general és molt evident i molt profund, però que es tracta d’una indignació que no es canalitza cap a cap formació política, sinó cap a l’abstenció, el vot en blanc o el vot nul.
Finalment, Joan Botella, catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona va assegurar que els resultats electorals del 20N no tenen precedent i que mentre que els partits d’esquerra d’arreu del món s’aferren a la teoria que diu que per guanyar unes eleccions és millor situar-se al centre i fugir dels extrems, amb un discurs fins i tot suau i prudent, la dreta es mostra sense complexos i es postula amb una clarificació rotunda, aguditzant el conflicte polític, propugnant un debat electoral dur i una contundència radical, posant com a exemple el Tea Party nord-americà o els partits polítics de dretes de la pròpia Europa.