Notícies del Col·legi
EL COLPIS PARTICIPA DEL PROJECTE EUROPEU iMonitor. TU TAMBÉ EN POTS SER PROTAGONISTA!
Projecte iMonitor: fiscalització ciutadana dels contractes públics per aturar la corrupció i el frau en la contractació pública
El projecte europeu iMonitor té com a objectiu combatre la corrupció i el frau en la contractació pública a través de l’avaluació d’indicadors de risc basada en un model de seguiment cívic dels contractes públics i que promou una xarxa de col·laboració amb agents públics.
El projecte, que té una durada de dos anys, està integrat per 6 socis procedents de Catalunya, Itàlia, Lituània i Romania: Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia (Colpis), Oficina Antifrau de Catalunya, Transparency International, Lithuanian Chapter, Romanian Academic Society, National Integrity Agency, Monithon.
El projecte Imonitor neix de la necessitat de reforçar els mecanismes de transparència en la contractació pública. Els contractes públics són crucials per oferir béns, serveis i infraestructures que afecten directament la vida dels ciutadans, però també són vulnerables a la corrupció, fet que comporta ineficiències i pèrdua potencial de recursos públics.
Per assolir aquest objectiu, Imonitor combina dues estratègies clau: l’avaluació d’indicadors de riscs basada en dades i un model innovador de seguiment cívic dels contractes públics.
A través dels indicadors de risc és possible identificar patrons i situacions de risc que donen indicacions sobre possibles casos de corrupció o frau en la contractació pública. El seguiment i avaluació es realitza a través de la plataforma opentender.eu, que és la primera base de dades d’àmbit europeu de contractació pública, i la plataforma monithon.eu, que permet realitzar el seguiment dels contractes a través d’informes d’avaluació.
Per altra banda, el seguiment cívic implica la participació activa de la ciutadania en la supervisió dels contractes públics. D’aquesta manera, mitjançant una xarxa de col·laboració amb agents públics, el projecte cerca la implicació de la ciutadania en el procés de control i rendició de comptes, augmentant la transparència i fomentant una cultura de responsabilitat en la gestió dels recursos públics. iMonitor permet, doncs, avançar cap a una governança més responsable i participativa, alhora que fomenta la confiança i la col·laboració entre la ciutadania i l’administració pública.
Durant els propers mesos s’implementaran les principals activitats del projecte, les quals estan obertes a la participació dels membres del Colpis.
La primera activitat és l’organització d’una taula rodona organitzada pel COLPIS en col·laboració amb l’Observatori Ciutadà Contra la Corrupció (O3C) i l’Oficina Antifrau de Catalunya que debatrà entorn de la corrupció en l’administració pública i el seguiment cívic. La taula rodona tindrà lloc el proper 20 de març.
També iniciarem al mes d’abril un curs formatiu sobre la monitorització de contractes públics. El curs, de caràcter pràctic, permetrà el seguiment i avaluació de contractes públics reals utilitzant la metodologia Imonitor.
Totes les activitats realitzades en el marc del projecte estan subvencionades, però les places són limitades i cal inscripció prèvia.
Per a més informació sobre la participació del Colpis en aquest projecte, us podeu adreçar a gerencia@colpis.cat
Totes les persones interessades en col·laborar amb el projecte iMonitor, podeu inscriure-us al següent ENLLAÇ
Últimes notícies
“EN POLÍTICA SURT DE FRANC FER PROMESES”
En aquest nou episodi del nostre videopodcast ‘La mirada del Colpis’ parlem sobre geopolítica mundial amb l’expert Manuel Manonelles.
NOU SERVEI D’ORIENTACIÓ PROFESSIONAL DEL COLPIS AMB EL PROGRAMA PROJECTA’T. DONA UN IMPULS A LA TEVA CARRERA!
Nou servei d’orientació professional del COLPIS amb el programa PROJECTA’T. Dona un impuls a la teva carrera!
ENTREGUEM ELS PREMIS MIQUEL CAMINAL I ANNA ALABART 2024
El passat 19 de desembre el Colpis va culminar la setena edició dels Premis Miquel Caminal i Anna Alabart amb l’entrega dels guardons als millors TFG en Ciència Política i en Sociologia.