Comissió de Gènere
Aquest grup de treball té com a objectius apoderar les dones politòlogues i sociòlogues membres del Col·legi; establir mecanismes perquè els espais de decisió siguin paritaris i promoure’n la participació mixta; reconèixer la diversitat des d’un punt de vista ampli tenint en compte els valors de la nostra societat actual i posar en relleu les aportacions amb perspectiva de gènere de la nostra professió.
Amb aquesta comissió també pretenem fer xarxa viva entre i per les dones del Col·legi, promoure la connexió entre nosaltres i amb altres entitats afins amb l’organització d’activitats en clau de política i sociologia feminista i, per últim, però no menys important visibilitzar la contribució de les dones professionals que ens han precedit en la història mitjançant la divulgació tant de les seves aportacions com de les seves figures.
La Comissió estudiarà amb detall cada sol·licitud d'adhesió que facin arribar les persones col·legiades interessades.
Activitats
- El Colpis, present a la segona edició del Parlament De Les Dones24 novembre 2023
El passat 24 de novembre, amb motiu de la celebració del 25 de Novembre, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, es va celebrar la segona edició del #ParlamentDeLesDones. El Colpis hi va ser present amb la participació de la col·legiada Eugènia Bretones Espejo, vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i comissionada de Gènere del Colpis, encarregada de la coordinació general d’aquesta segona edició. També hi va assistir la col·legiada Vanessa López Gisbert, com a membre del CNDC i de la nostra comissió de Gènere.
Durant el seu discurs al Parlament de les Dones, l’Eugènia, politòloga, va reivindicar que “Si parlem de violències, el feminisme és un moviment de responsabilitat, en quant entre totes decidim com són les condicions educatives, socials, culturals, econòmiques, i de seguretat de les nostres vides en les diferents generacions, des de la política, des de l’economia, la cultura, l’educació, des de les nostres professions, des de les nostres famílies, comunitats, espais socials i culturals, o els nostres cossos, avui ens comprometem a treballar amb perseverança per una Catalunya lliure de violències contra les dones i les nenes”
Durant aquesta segona edició del Ple de les Dones, presidit per la consellera es va aprovar per unanimitat una declaració amb mesures contra la violència masclista
El Pla d’igualtat de gènere del Parlament preveu que aquesta iniciativa es dugui a terme un cop cada legislatura. La primera edició del Parlament de les Dones es va fer l’1 de juliol de 2019, coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la IV Conferència Mundial sobre les Dones, que va tenir lloc a Pequín.
- Debat: la perspectiva de gènere en la pobresa energètica2 març 2023
En el marc del Dia Internacional de la Dona, la Comissió de Gènere del Colpis i l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, autor del vídeo que us presentem, vam organitzar el debat “La perspectiva de gènere en la pobresa energètica” amb la vicepresidenta de la comissió de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu, Eugenia Rodríguez Palop.
Al diàleg també hi van participar la sociòloga i membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica Mònica Guiteras; i l’autora de l’estudi d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF) ‘Desigualtat de gènere i pobresa energètica. Un factor de risc oblidat’, Irene González Pijuan. Va moderar el debat la periodista Elisenda Colell, especialista en pobresa i exclusió. Sergi Barrera, cap de l'Oficina del PE a Barcelona i Eugènia Bretones, politòloga, vicepresidenta segona del CNDC i responsable de la comissió de Gènere del Colpis, van ser els encarregats de donar la benvinguda al debat. Va clausurar l'acte la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí.
Aquest diàleg va tenir lloc dijous 2 de març, a les 18.30 hores, a l'Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona.
- Nou Dilluns de Gènere: Intervencions amb dones que viuen violències masclistes: entre la promoció de l'autonomia i la reproducció de la subordinació. Anàlisi de casos en l'àrea metropolitana de Buenos Aires30 maig 2022
La Valeria Tallarico presentarà els resultats de la investigació realitzada per a la seva tesi doctoral en Ciències Socials de la Universitat de Buenos Aires. Durant la seva investigació va estudiar les tensions que es generen en alguns dels serveis d'atenció (específicament els albergs/cases d'acollida) per part de l'administració pública i tercer sector a l'Àrea Metropolitana de Buenos Aires. Específicament la Valeria va estudiar si els discursos i les pràctiques que es donen en aquests serveis reprodueixen i de quina manera, la situació de subordinació en la qual es troben aquestes dones.
Sobre la Valeria: La Valeria és psicòloga i Doctora en Ciències Socials per la Universitat de Buenos Aires, Màster en Ciències Socials amb especialització en Salut per la Facultat Llatinoamericana en Ciències Socials (FLACSO). Seleccionada per la Comissió Fullbright per realitzar el Certificat d'Especialització a Women´s Studies al Dartmouth College, (EUA). Seleccionada com a membre de la Delegació de Joves d'Amèrica Llatina i el Carib del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) a la IV Conferència Mundial sobre les Dones de les Nacions Unides i Fòrum d'ONGs. La seva carrera professional s'ha desenvolupat com a funcionària per al Govern de la Ciutat de Buenos Aires. Actualment, teletreballa des de Barcelona com a investigadora externa en temes de violències masclista per al Centre d'Estudis sobre Democratització i Drets Humans (CEDEHU) de la Universitat Nacional de San Martín (Argentina). Ha desenvolupat tasques com a consultora externa en organismes internacionals i és membre del Grup de Treball del Consell Llatinoamericà en Ciències Socials (CLACSO) “Lluites antipatriarcals, famílies, gèneres, diversitats i ciutadania.”
Dilluns de Gènere és una trobada mensual organitzada per la Comissió de gènere del COLPIS i obert a tot el Col·legi on presentem i debatem diferents temes relacionats amb les ciències polítiques i socials des d’una perspectiva de gènere. Les trobades són l'últim dilluns de cada mes de 19 a 20 hores per zoom. L'objectiu de les sessions és conèixer-nos, fer xarxa, i compartir els nostres coneixements. En cada sessió, una persona de la comissió fa una presentació de 25 - 30 minuts seguit de 30 minuts discussió i debat. Els temes tractats fins ara inclouen: l'impacte de les Apps al sector de les cures a domicili; els videojocs des d’una perspectiva de gènere; la violència de gènere a la tercera edat, l'ús i política del temps, i conciliació i corresponsabilitat, discapacitat i feminisme.
QUAN: Dilluns 25 d’abril 19.00 a 20:00 hores Aquest acte està reservat a les persones col·legiades. Les persones interessades en assistir-hi poden trobar l'enllaç per a la connexió amb Zoom als darrers butlletins del Colpis: l'Infocolpis, enviat tots els dimecres al vostre correu electrònic.
- I Diàlegs Feministes entre Argentina, Brasil i Catalunya26 abril 2021
La Comissió de Gènere del col·legi va organitzar la primera edició d'aquestes jornades juntament amb el Centre d’Estudis sobre Democratització i Drets Humans (CEDEHU) CEDEHU UNSAM Argentina, el Grup de Treball (GT) ‘Luchas antipatriarcales, familias, géneros, diversidades y ciudadanía’ del Consell Llatinoamericà de Ciències Socials (CLACSO) mitjançant una trobada virtual per a reflexionar sobre l’estat dels drets humans de les dones i nenes i de contribuir als moviments socials feministes de diferents països.
Les jornades, dividides en tres sessions temàtiques durant els dies 26 i 28 d'abril i 3 de maig, van abordar les ciutadanies sexuals, els avenços i retrocessos de les violències sexuals i masclistes en l'actualitat i el paper dels moviments socials en les lluites feministes, respectivament. En cada trobada es va portar a terme un anàlisi i un debat entre les expertes participants en relació amb els reptes que cal afrontar des d'Argentina, Brasil i Catalunya.
Les jornades es van portar a terme en línia i van ser retransmeses en directe pel canal de Youtube de Colpis Catalunya.
- Participació al NGO CSW65 Parallel Event Forum de Nacions Unides 23 març 2021
Organització de la xerrada ‘La participació i la presa de decisions de les dones als governs locals de Catalunya’ en el marc del Fòrum Virtual d’ONGs d’actes paral·lels a la 65a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de les Nacions Unides.
En aquesta ocasió, la comissió va presentar quatre iniciatives impulsades per diferents governs locals catalans on les dones han pogut participar de forma activa en l’elaboració de les polítiques publiques corresponents.
- Impuls per a la creació del Pla d’Igualtat del Colpis 16 novembre 2020
La Comissió va impulsar l’elaboració del Pla d’Igualtat del Col·legi per a garantir la igualtat de gènere pel que respecta tant pel que fa al personal contractat com pel que fa a la participació de les persones col·legiades. El Pla ha estat elaborat per l’empresa DALEPH, guanyadora de la licitació llançada per a tal fi.
- Redacció d’una declaració de la Comissió de Gènere del Colpis respecte la pandèmia 22 abril 2020
La Comissió de Gènere del Col·legi va publicar una declaració en la qual insta al govern de la Generalitat a crear un gabinet de crisi per a “donar una resposta integral i coordinada amb perspectiva de gènere" a tots els àmbits que intervinguin en afrontar les conseqüències socials, econòmiques i culturals derivades de la crisi del coronavirus.
- Impuls per a un canvi de nom inclusiu del Colpis 17 desembre 2019
La incidència de la tasca realitzada per la Comissió de Gènere va portar al canvi de nom del Col·legi. L’Assemblea Extraordinària del 17 de desembre va acordar utilitzar el nou nom de ‘Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya’ per a evitar l’ús del llenguatge sexista en el nom de l’entitat.
- Visita guiada a l’exposició FEMINISMES!17 octubre 2019
La comissió de gènere va organitzar una visita guiada per la macroexposició FEMINISMES! al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. FEMINISMES! aplegava les exposicions «L’Avantguarda Feminista dels anys 70. Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena» i «Coreografies del gènere» així com un extens programa d’activitats per posar de manifest el diàleg, les continuïtats i les ruptures entre el feminisme radical dels anys setanta i els feminismes actuals.
- Elaboració del monogràfic ‘Sobre el Gènere i la Des-Igualtat’ de la Revista Àmbits 5315 setembre 2019
La Comissió de gènere va elaborar els articles corresponents al monogràfic del número 53 de la revista Àmbits del Col·legi dedicada al món professional de les politòlogues i sociòlogues. El monogràfic es va presentar al Palau Robert de Barcelona.
- Participació al Parlament de les Dones1 juliol 2019
La Comissió de Gènere va formar part de la sessió ‘El Parlament de les Dones’ on una setantena de representants de diverses entitats feministes, juntament amb les diputades catalanes, van ocupar la totalitat dels escons de l’hemicicle amb l’objectiu de visibilitzar les dones en els llocs clau de presa de decisions
- Lliurament de la 6a edició de la Menció Enric Renau 29 novembre 2018
Participació en el lliurament de la 6a Menció Enric Renau en el marc dels Premis Educaweb, on es va fer especial atenció a la perspectiva de gènere.
- Tutel·la d’estudiant en pràctiques nord-americana31 agost 2018
L’any 2018 la comissió de Gènere del Colpis va acollir una estada de becària nordamericana per tal de realitzar un estudi en el si de la Comissió sobre la perspectiva de gènere als estudis de Ciència Política i Sociologia arreu del territori català. L'article resultant d’aquesta estada va ser publicat al monogràfic dedicat al gènere i a la desigualtat del número 53 la revista Àmbits de Política i Societat.