Notícies del Col·legi

“PENSEM MÉS EN LA UNIÓ EUROPEA DEL QUE ENS PENSEM”

El proper dia 9 de juny se celebraran les eleccions al Parlament Europeu. Uns comicis que se celebren cada 5 anys i en els quals els ciutadans i ciutadanes dels països de la Unió Europea escullen als seus representants. Aquest ha estat el tema sobre el qual hem parlat en el nostre programa La mirada del Colpis, a tres dies vistes de l’efemèride del 9 de maig, Dia d’Europa.

El Parlament Europeu és l’única assemblea parlamentària multinacional del món elegida per sufragi directe. Els diputats i diputades escollits representen els interessos de la societat civil dels països que en formen part. D’aquesta manera els Eurodiputats, junt amb els representants dels governs dels 27 estats que formen la Unió Europea actualment, donen forma i decideixen noves lleis que influeixen en tots els aspectes de la vida dels ciutadans europeus. Així doncs es decideixen aspectes polítics, econòmics i socials i es defensen valors com el respecte pels drets humans, la llibertat, la democràcia, la igualtat i l’estat de dret. El Parlament europeu també aprova el pressupost de la Unió Europea i controla els costos econòmics. S’escull al president de la Comissió i als seus comissaris i se’ls obliga a retre comptes. Aquestes eleccions duren 4 dies i en el cas d’Espanya s’escolliran un total de 61 eurodiputats i eurodiputades, dos més que les anteriors eleccions, que van ser les del 2019.

Per parlar de tot això vam tenir a l’estudi 1 de la Ràdio de l’Esport i de la Cultura Catalana, a en Jordi Xuclà, president del Consell Català del Moviment Europeu, una entitat que aquest any celebra el seu 75è aniversari. En Jordi Xuclà és també ex diputat i ex senador a les corts generals espanyoles, llicenciat en dret, advocat i consultor en relacions internacionals. Vam comptar també amb el col·legiat Ignasi Centelles, politòleg, delegat del Govern davant la Unió Europea i comissionat a Brussel·les del Colpis; i, finalment, amb la col·legiada Débora Miralles Solé, politòloga, responsable de la Comissió Internacional del Colpis, tècnica de Relacions Internacionals i Unió Europea al departament d’Acció Exterior i Unió Europea.

Com sempre, al capdavant del programa el nostre company sociòleg, l’Aran Solé. Aquest videopodcast va ser emès dilluns 6 de maig de 2024, de 17 a 18 h, al 106.9FM de Ràdio Catalana de la Cultura i l’Esport.

Últimes notícies

Share This