Notícies del Col·legi

“LES POLÍTIQUES PÚBLIQUES PODEN FUNCIONAR COM A MEDICINA PREVENTIVA PER A REDUIR RISCOS SOCIALS”

En l’àmbit de la medicina l’avitaminosi és coneix com la situació en la que es troba l’organisme quan hi ha una manca o deficiència en la quantitat de vitamines que l’organisme requereix o necessita pel seu bon funcionament. Si conceptualitzem la societat com un organisme, llavors les polítiques públiques són com les vitamines, essencials per viure en societat. En aquest sentit si seguim implementant polítiques públiques amb mancances o deficients ens podem trobar davant un efecte molt semblant a l’avitaminosi. I d’això precisament vam parlar al nostre podcast La mirada del Colpis.

Per revertir aquest efecte de l’avitaminosi, una de les tasques essencials que cal impulsar és la de dissenyar correctament les accions i alhora fomentar la transversalitat de les polítiques públiques. Per exemple, quan la política de salut i de cultura treballen conjuntament reverteixen situacions greus com la soledat no desitjada, l’efecte del pantallisme  o el sedentarisme, entre d’altres. A més les polítiques públiques poden funcionar també com a medicina preventiva. A tall d’exemple fomentar l’hàbit lector al llarg de la vida ajuda a fer front a situacions vitals que suposen una amenaça per la salut i el benestar.

Sobre la potencialitat de les polítiques públiques, la seva transversalitat i els beneficis d’un bon disseny vam parlar amb Andrea Ramírez, consultora en polítiques públiques i professora de ciència política i de l’administració a la Universitat de Barcelona. També amb la Marta Reverter, responsable jurídica de comissions bilaterals de la Generalitat de Catalunya i gestora cultural; amb la Gemma Álvarez, que és funcionària de la Generalitat de Catalunya i professora de ciència política i de l’administració a la Universitat de Barcelona. I amb el Josep Oller, que és responsable de la Comissió de gestió pública del Colpis i el seu representant al FERA (El Fòrum d’entitats per la reforma de l’administració), funcionari de carrera com a tècnic superior de la Generalitat de Catalunya a la Direcció General d’Estratègia Territorial del Departament de Territori i ex cap de Recursos Humans a l’Administració Local.

Com sempre, al capdavant del programa el nostre company sociòleg, l’Aran Solé. Aquest videopodcast va ser emès dilluns 22 d’abril de 2024, de 17 a 18 h, al 106.9FM de Ràdio Catalana de la Cultura i l’Esport.

Últimes notícies

Share This