Notícies del Col·legi

“EL COS D’ACCIÓ EXTERIOR I UNIÓ EUROPEA SERÀ UN GRAN PAS ENDAVANT”

El nostre darrer programa de La mirada del Colpis ha tractat sobre l’aprovació, el passat mes d’octubre, del projecte de llei per a la creació del Cos d’acció exterior i Unió Europea per part del govern de la Generalitat de Catalunya, projecte que està pendent de l’aprovació al Parlament. Aquest nou Cos ha de servir per a desenvolupar, tal i com marca l’Estatut d’Autonomia, el desplegament de les competències en l’àmbit internacional i que d’aquesta manera permetrà internacionalitzar l’acció del govern i aconseguir un major impacte en el nostre país i en el conjunt de la societat catalana.

Tanmateix, amb aquest nou Cos es podrà retenir el talent que ja tenim aquí a casa nostra i es disposarà al mateix temps de les eines i recursos necessaris per tal de poder tenir més rellevància en les relacions internacionals des de l’administració catalana.

Per parlar sobre aquest projecte vam comptar amb la molt Honorable Consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, la senyora Meritxell Serret i Aleu, i també amb el degà del Colpis, el Dr. Jordi Pacheco.

Segons la consellera Serret l’objectiu d’aquest nou Cos és ‘que sigui l’oportunitat de consolidar definitivament i estructurar bé tot el que és l’acció exterior que s’impulsa des del govern de la Generalitat. Volem tenir aquesta veu pròpia que sigui reconeguda, que sigui respectada i que ens permeti incidir i ser cada vegada un actor amb més reputació a nivell internacional’.

Segons la consellera Serret aquest nou cos d’acció exterior i UE ‘era una necessitat ja molt explícita d’estructurar i donar totes les garanties per a poder tenir aquesta cultura d’acció exterior’. La màxima responsable del departament d’Exteriors va afegir que ‘no és només el departament d’acció exterior qui fa aquestes relacions a nivell internacional i d’interlocuió amb institucions europees i multilaterals, sinó que són també els diferents departaments i, per tant, hem de poder assegurar aquesta bona coordinació entre tots ells’. ‘Volem que ens vegin com una sola veu i que la Generalitat actua amb coordinació’, va afegir la consellera.

El projecte de llei va ser aprovat el passat mes d’octubre pel Govern després de 18 mesos de feina. “Hem fet un treball durant un any i mig per a construir la proposta de com volem que sigui aquest Cos, de consensuar-ho amb els principals actors i també amb el Colpis hem pogut parlar des del primer moment’. En aquest sentit, el mes de novembre passat es va organitzar una sessió a la universitat Blanquerna, amb la participació de la consellera Serret, justament per tractar com aquest Cos pot ser una sortida professional pels graduats en ciències polítiques i sociologia i una  eina per la retenció del talent a Catalunya.

La Consellera Meritxell Serret és politòloga de formació. Ella i el degà del Colpis van parlar sobre com professionals de la ciència política, la sociologia, les relacions internacionals o la gestió i administració pública poden tenir una molt bona base de partida per a formar part d’aquest Cos, amb la formació complementària i específica adequada. ‘Volem que aquest Cos sigui una eina que ens doni la capacitat de retenir i atraure talent, de donar totes les garanties als treballadors i treballadores que desenvolupen aquesta tasca’, va assegurar la consellera, . En aquesta línia, Meritxell Serret va afegir ‘Volem tenir tota aquesta professionalitat, tot aquest talent i tot aquest rigor a l’hora de fer una acció conjunta com a govern amb les nostres contraparts per al final tenir més incidència, tenir més capacitat de què se’ns reconegui i se’ns respecti com a institució, com a societat, en l’esfera internacional’.

Segons Meritxell Serret ‘es tracta d’una proposta que beneficia a totes les parts i que ens permetrà generar una dinàmica i una estructura sòlida i robusta. És un canvi de paradigma i és una nova manera de com anem construint i vestint aquest cos de servidors i servidores públiques’. Per a la consellera la creació d’aquest Cos d’acció exterior i Unió Europea és un gran pas endavant com a país ‘el Cos ha de suposar el desenvolupament d’aquesta necessària obertura de la nostra societat en tots els àmbits i d’aquesta necessària vocació d’estar en aquests espais on es prenen decisions i es pot incidir a favor d’aquelles polítiques que millor s’adaptin a les nostres necessitats’.

Durant l’entrevista la consellera Serret es va mostrar ‘molt il·lusionada’ amb aquest projecte, del qual resta pendent l’aprovació al Parlament de Catalunya. Des del Colpis us continuarem informant.

Com sempre, al capdavant del programa el nostre company sociòleg, l’Aran Solé. Aquest videopodcast va ser emès dilluns 15 d’abril de 2024, de 17 a 18 h, al 106.9FM de Ràdio Catalana de la Cultura i l’Esport.

Últimes notícies

Share This